top of page
  • info197724

5 redenen waarom je aarding heel belangrijk is

Als installateur van zonnepanelen stoten we vaak op dezelfde problemen. Één daarvan is aarding. Een woord waar iedereen wel al eens van gehoord heeft, maar waar mensen zelden of niet bij stil staan wat hier het belang van is.


Wat is aarding?

Aarding gaat ervoor zorgen dat we geen elektrische schokken krijgen via apparaten in huis. Maar los daarvan is het ook belangrijk als brandpreventie en het beschermen van uw apparaten zelf. In mijn dagelijks leven zijn dit de belangrijkste punten, maar hoe zit dit juist in elkaar?

Aardingskabel

Door het maken van een fysieke verbinding tussen geleidende objecten (elektrische apparaten) en de aarde gaan we ervoor zorgen dat spanningen en ongewenste elektrische ladingen in een object worden geneutraliseerd. Dit wordt meestal gedaan met behulp van aardingsdraden (geel-groen), aardingsstaven en/of aardingsplaten in de grond. De elektrische ladingen stromen via deze verbindingen naar de aarde waar ze veilig worden onttrokken.

Is uw aarding niet in orde, spreekt uw technieker over een slechte Ohmse waarde (hoger dan 30 Ohm) dan zal uw elektrische installatie afgekeurd worden en moeten er aardingspinnen in de grond gestoken worden.


 
Waarom is aarding belangrijk?

Slechte aarding in elektrische systemen kan leiden tot tal van gevaarlijke situaties en problemen. Hier zijn enkele van de belangrijkste gevaren die kunnen optreden als de aarding niet correct is of ontbreekt:


  1. Elektrische schokken Slechte aarding kan leiden tot spanningen op metalen delen van elektrische apparaten en behuizingen. Als iemand dan in contact komt met deze delen, kan hij of zij een elektrische schok krijgen, wat gevaarlijk en potentieel dodelijk kan zijn.

  2. Brandgevaar Slechte aarding kan resulteren in oververhitting van elektrische apparaten en bedrading, wat kan leiden tot brand. Vonken en elektrische boogvorming kunnen brandbare materialen ontsteken, wat ernstige schade en letsel kan veroorzaken.

  3. Beschadigde apparatuur Onvoldoende aarding kan elektrische apparatuur beschadigen, wat kan leiden tot dure reparaties of vervangingen. Elektronische componenten zijn gevoelig voor elektrische ontladingen en kunnen door overspanning beschadigd raken.

  4. Gezondheidsrisico's door elektromagnetische velden In sommige situaties kunnen slechte aardingen elektromagnetische velden veroorzaken die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen die in de buurt zijn.

  5. Blikseminslag Aarding speelt een cruciale rol bij de bescherming tegen bliksem. Een blikseminslag kan zeer verwoestend zijn, en een effectieve aarding zorgt ervoor dat de elektrische energie van de bliksem veilig naar de aarde wordt afgevoerd.

 
Belangrijk of niet?


100 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page